Scheermesjesbeschermkapje [3D-print]

S

Toen ik eens een levensvoorraad losse scheermesjes kocht – een poging om het begrip kwantumkorting tot grotere hoogte te brengen – stond ik niet meteen stil bij de eventuele vergankelijkheid van mijn beschermkapje. Dat handige beschermkapje, dat ik eenmalig had gekregen bij de aanschaf van de scheermesjeshouder. Dat beschermkapje, dat voorkomt dat je je vingers openhaalt wanneer je op vakantie in je toilettas graait naar je tandenborstel.

Binnen enkele maanden kon ik niet meer om die vergankelijkheid heen. De twee klemmetjes die het kapje op zijn plek hielden, waren beide afgebroken. En tijdens de laatste vakantie werd me pijnlijk duidelijk dat een kapje zonder klemmetjes niet alleen zinloos, maar ook gevaarlijk is.

De kapjes zijn niet los te koop, dus eindelijk had ik een reden om iets te 3D-printen dat niet gedoemd is een grijze stofvanger te worden. Na drie pogingen kwam er een perfect passend kapje uit de 3D-printer.

De 3D-printtechnologie die ik heb gebruikt, heet selective laser sintering (SLS). De 3D-printer verhit een laagje fijn kunststofpoeder tot de deeltjes bijna aan elkaar smelten. Waar we dat willen, beschijnt een laser het poeder zodat de deeltjes daar aan elkaar smelten. Dit heet sinteren. Is een laagje gesinterd, dan verspreidt de machine er een nieuw, dun laagje poeder over. Ook dit nieuwe laagje wordt op de juiste plekken gesinterd. Zo bouwt de machine het kunstwerk laagje voor laagje op.

Hieronder staan een paar plaatjes van het kapje.

3 reacties

Over mij

Ik probeer de wereld, de ander en mezelf te begrijpen. Daarom denk ik met mijn hoofd, voel ik met mijn buik, en schrijf ik op het web.